БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Кога да предпочетем безкофеиново кафе пред кофеиновите му събратя

Млада жена се наслаждава на чаша ароматно безкофеиново кафе

Кафето е една от най-популярните напитки в света заради свойствата му да „отваря“ очите сутрин и да ни подготвя за деня.

Някои обичат чисто кафе, а други го предпочитат с малко мляко. Ние обожаваме специалните кафета и започваме деня с поне две от тях.

Сигурно често ви се случва да ви се допие кафе в по-късните часове на деня. След дълга семейна вечеря или излизане с приятели, кафето без кофеин може да се окаже перфектният завършек на деня.

В статията ще ви споделим колко кофеин има в едно класическо и едно безкофеиново кафе, както и кога е препоръчително да изберете безкофеиновото кафе пред кофеиновите му събратя.

Колко кофеин има в едно кафе

Кофеинът е естествен стимулант, който се среща както в кафето, така и в чая и какаото. Поради способността му да ни ободрява и да се чувстваме по-свежи след неговата консумация, той е широко използван по цял свят. Ако прекалим с него или го приемаме в неподходящо време на деня, тази негова способност може да има негативно действие, а не първоначалното полезно и желано.

Чаша филтърно кафе, приблизително 236 мл., съдържа между 70 и 140 мг кофеин и средно 95 мг кофеин. За разлика от филтърното, еспресото съдържа повече кофеин на обем кафе, но има по-малко на единична чашка кафе, защото еспресото обикновено се консумира в по-малки милилитри. Чаша еспресо от 30 – 50 мл съдържа около 63 мг кофеин.

Консумацията на 400-600 мг/ден кофеин обикновено не е свързана с неблагоприятни ефекти при повечето хора. Това е около 6 мг/кг телесно тегло, или 4-6 средни чаши кафе на ден.

Кафето стимулира ума, съдържа антиоксиданти и доказано снижава риска от някои опасни заболявания. То е изключително полезна напитка, но само ако се консумира умерено.

Как се прави безкофеиново кафе

По една или друга причина, някои хора не могат да консумират кафе. Дали защото то не им понася добре, или защото са прекалили с неговата консумация, за тях кафето без кофеин е идеален заместител, с който да се насладят на любимия вкус и аромат, но без ефектите на кофеина.

Безкофеиново кафе е кафе, в което съдържанието на кофеин е намалено с над 97%. Кафе без никакъв кофеин в него се среща изключително рядко. Макар безкофеиновото кафе да има грешно спечелена репутация на безвкусно кафе, което е с ниско качество, специалните кафета промениха това. Техният наситен вкус и аромат ви позволяват да се насладите на любимото кафе, без значение кое време на деня е. Бонус на специалните кафета е, че те са с ясен произход и гарантирано качество, тоест при тях няма опасност да се попадне на нискокачествени примеси.

Чаша безкофеиново кафе на черен фон.

При този вид кафета се използват различни модерни методи за извличане на кофеина, които позволяват да се запазят всички прекрасни вкусове на кафееното зърно. При някои се използва само кафе 100% арабика, а при други се прави смес от различни кафета. Някои от методите са по-щадящи, докато други имат своите недостатъци. 

Swiss water метод

Ще започнем с нашия любим и най-предпочитан метод за извличане – swiss water метод – при който се улавят над 99% от кофеина. Смятаме този метод за най-щадящ за извличане на кафето, позволяващ да се запазят всички негови вкусови характеристики. При него се започва с накисване на зелено кафе в разтвор от вода и екстракт от зелено кафе, за около 10 до 12 часа. След това самият разтвор, в който вече има извлечен кофеин, минава през филтър от активен въглен. Изчистеният разтвор отново се добавя към кафеените зърна. При този метод не се използват никакви химикали, което не само води до по-здравословен краен продукт, но и позволява използването му и за специално кафе. По този начин то може да запази своята сертификация за идващ от биологично земеделие продукт.

Следващите три метода за направа на безкофеиново кафе не са толкова щадящи.

Метод с директен разтвор

Съществува метод с директен разтвор, при който зърната се накисват във вода или се обработват на пара, за да омекнат. След това се потапят в един от следните разтворители – метилен хлорид или етилацетат. Целият процес трае около 10 часа, а след тях кафеените зърна отново се обработват на пара, за да се изпари разтворителят. Почти винаги следи от химикала могат да се открият в крайния продукт.

Метод с индиректен разтвор

Следващият метод е с индиректен разтвор – при него зеленото кафе се потапя в кипяща вода, а след това се изважда и се обработва с метил хлорид. Разтворът се награвя повторно, за да се изпари химикалът и кофеинът, но както споменахме, почти винаги остават следи от използвания химикал.

Метод със сгъстен въглероден диоксид

Третият най-използван метод в кафе индустрията е обработка със сгъстен въглероден диоксид. Отново се започва с вода, в която се накисват кафеените зърна. След това се поставят в затворен стоманен съд и в него се впръсква въглероден диоксид под определено налягане – от 73 до 300 атмосфери. Целият процес продължава около 12 часа, като през това време въглеродният диоксид, който се превръща в гъста течност, се свързва с кофеина и постепенно се изпарява от съда.

Избирането на даден метод за извличане на кофеин от кафеените зърна зависи изцяло от желания краен резултат и вкусови предпочитания.

При трите процеса, които споменахме след Swiss metod, по наше мнение се губят много от вкусовите качества на кафето. Но процесите по извличане на кофеин и произвеждане на безкофеинови кафета се развиват и подобряват постоянно. В повечето случаи една чаша безкофеиново кафе от 236 мл съдържа около 2 мг кофеин, с възможно най-много до 7 мг, докато чаша обикновено кафе съдържа между 70 и 140 мг.

Разбира се, абсолютно възможно е това съотношение да варира в различните кафета без кофеин и те да съдържат по-голям процент кофеин. Това зависи много от вида кафе, избраният процес за получаване на безкофеиново кафе и размера на чашата.

Ползи на кафето без кофеин

Кафето без кофеин е чудесен вариант както за хора, които избягват или не могат да консумират напитки с голямо съдържание на кофеин, така и за хора, които искат да пият любимото кафе и след вечеря.

То, както и неговата кофеинова версия, има много ползи.

Сред най-известните и подкрепени от множество проучвания са:

Снижаване на риска от развитие на диабет тип 2 

Това се дължи на голямото количество антиоксиданти, които има безкофеиновото кафе. Те спомагат за неутрализиране на свободните радикали, както и на съдържащия се в него магнезий, който има превантивна роля срещу диабета.

Снижаване на риска от развитие на сърдечни заболявания и рак

Това отново се дължи на антиоксидантите в този вид кафе, които въпреки че са в по-малък процент отколкото в стандартното кафе,  спомагат за намаляване на оксидативния стрес.

Подобряване на паметта

Както в класическото кафе, така и в кафето без кофеин могат да се открият съединения, наречени полифеноли, които повишават когнитивните способности и концентрацията. Тези полифеноли се смятат и за ключови за превенция срещу когнитивни проблеми като ранна деменция.

Кога да предпочетем безкофеиново кафе пред кофеиново

Млада жена пие любимото си безкофеиново кафе в уютно кафене.

Както споменахме, кафето без кофеин може да се приема в по-късните часове на деня спокойно и без притеснение, че ще будувате цяла нощ. Ако обичате кафето след вечеря, безкофеиновото кафе е идеалният вариант и може да носи същата наслада като кофеиновото.

Има някои случаи, в които кафе без кофеин е не само препоръчителна, но и задължителна опция, независимо за кое време на деня става въпрос.

  • При висока чувствителност към кофеин – въпреки всички свои здравословни ползи, кофеинът може да има и нежелани отрицателни странични ефекти. При консумацията му някои хора изпитват безсъние, сърцебиене, високо кръвно налягане и тревожност;

  • При здравословни проблеми, предизвикани от кофеин – кофеинът има стимулантни, диуретични и киселинни свойства. В някои случаи неговата употреба може да предизвика повишени киселини и рефлукс, проблеми с червата или проблеми със съня. При тях кафето може да се замести с кафе без кофеин;

  • При склонност към безпокойство – някои хора имат склонност към безпокойство и нервност, понякога описвани и с „треперене“. Кофеинът в класическото кафе може да влоши тези симптоми, затова е препоръчително да се премине към кафе без кофеин или, ако се наложи, изцяло да се спре употребата на кофеин;

  • При някои състояния, налагащи избягване на кофеин – при бременност и кърмене, разбира се, трябва да се ограничи приемът на кофеин. Съществуват и медицински състояния, които налагат ограничен прием на кофеин, поради взаимодействието му с някои лекарства с рецепта като антикоагуланти, лекарства за диабет, лекарства за астма и други.

Има много индивидуални различия, когато става въпрос за толерантност към кофеин. За някои хора една чаша кафе може да бъде много, докато други може да се чувстват добре с две или три.

Кога да избягвате употребата на кофеиновата напитка зависи изцяло от вас. Всеки организъм е различен, затова и ефектите на кофеина при всеки са различни. Като цяло, трябва да опознаете своя добре и да наблюдавате внимателно какви са ефектите след кафето или безкофеиновото кафе, което избирате. В зависимост от сорта кафе и процесите по обработка, както и в зависимост от това дали избирате кафе еспресо, или от френска преса, всяко кафе може да има различен ефект върху вашите когнитивни способности и организъм.

Ако избирате качествено кафе без кофеин и се вслушвате в сигналите на тялото си, може спокойно да се наслаждавате на любимата напитка. Ние, от екипа на Owllee, сме подбрали безкофеинови специални кафета, на които да се наслаждавате по всяко време на деня. А ако имате въпроси и нужда от съвет, ние сме винаги насреща.

Leave a Comment

Scroll to Top

Лятото чука на вратата ни. Вече сме в един доста по-топъл месец, напомнящ за гореща Африка. Точно за това избрахме Maji Ethi. То се характеризира с комбинация от нотки на топящ се млечен шоколад, натурален бадем и сочни стафиди. С Maji Ethi всяка капка кафе разкрива пленително съчетание от нежност и сладост.

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.