БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Често задавани въпроси

Специално кафе

Кафето, което предлагаме е само най-висок клас кафе арабика от категорията на т.н. “специално кафе” (specialty coffee).

Специалното кафе се различава от конвециалното във всяка една стъпка от черешката до чашката - начина на отглеждане, начината на събиране на реколтата, начина на обработка, транспортиране, изпичане, смилане и приготвяне.

Накратко, за да се характеризира като “специално кафе” то трябва да е получило минимум 80 от 100 точки по скалата на SCA (Specialty Coffee Association).

Специалното кафе се произвежда в сравнително малки обеми. Когато дадена партида свърши тя си отива завинаги в историята с нейните характерни вкусове и аромати. Всяка година, дори и от една и съща ферма може да се открият различни и интересни вкусове, които се повлияват от множество фактори.

Нашите блендове се създават само от различни комбинации на висококачествени специални кафета от вида арабика. Опитваме се да подбираме кафета, които взаимно се допълват. Думата, която най-добре описва блендовете ни е “баланс”. 

Кафето, което предлагаме се изпича в България по наши конкретни изисквания и стриктен контрол. Нашият пекар използва оборудване на световно ниво и притежава многогодишен опит в сферата на специалното кафе.

Всяко специално кафе, което предлагаме идва от различна локация, която е ясно упомената в описанието на съответния продукт и неговия етикет. Работим директно със самите ферми, за да сме сигурни в качеството на финалния продукт.

Работейки директно с фермерите и прескачайки междинното ниво, ние знаем колко сме заплатили за дадено кафе и цената винаги е в пъти по-висока от борсово търгуваното кафе.

Някой кафета от нашия асортимент са официално сертифицирани като “био” (продукт от биологично земеделие). Тук обаче е важно да се поясни, че много голяма част от специалните кафета, отговарят на био стандартите, но въпреки това не притежават официален сертификат, тъй като собствениците на фермите не могат да си позволят заплащането на таксите към сертифициращите компании.

Да, безкофеиново кафе, което предлагаме може да преобърне представите ви за такъв тип кафе - може да разгледате тук.

Всички кафета са изцяло натурални без добавени овкусители. Вкусовите нотки описват характерни нюанси на вкуса и аромата на кафето.

Всички наши кафета са “средно” изпечени. Средната степен варира в определени степени, спрямо вида и характера на кафето, за да се подчертае най-добре неговия вкус.

Тероарното кафе идва от един единствен регион (или тероар). Бленда (или смес) съдържа две или повече кафета от различни региони/страни, които се допълват и балансират.

Нашите пакети притежават специална едностранна клапа, която запазва ароматите и вкусовете на кафето за максимален период от време. Също така може да си набавите и специален съд за съхранение на кафе.

Срокът на годност е една година от датата на изпичане. Въпреки това за най-добри резултати препоръчваме кафето да се консумира между 2 седмици и 3 месеца от датата на изпичане.

Приготвяне на кафе

Няма най-добър метод за приготвяне на кафе. Това зависи изцяло от вашите лични предпочитания и от кафето, което искате да приготвите. Ние можем да ви помогнем - просто ни попитайте.

Това зависи от конкретния метод на приготвяне. Следете нашия блог за ценни съвети и препоръки за приготвяне на кафе в домашни условия.

Най-основната разлика е начина на смилане и налягането, което се прилага при екстракцията на кафето.

Това до голяма степен зависи от метода на приготвяне, но вероятно най-важните аксесоари са кафемелачка и везна за претегляне. Може да разгледате различни аксесоари тук.

Препоръчваме използването на кухненска везна, която има точност до 0,1 гр..

Има множество неща, които могат да се променят, за да подобрите кафето, което приготвяте вкъщи. Ако трябва да изброим само едно обаче, то това със сигурност ще бъде мелачката за кафе.

Ние ще смелим кафето за вас по най-подходящия начин спрямо метода на приготвяне, който сте избрали.

Краткият отговор е “да” (но все пак зависи от конкретната кафемелачка).

Това отново зависи от метода на приготвяне. Като основно правило при еспресо може да се използва съотношението 1 към 2 (15 грама смляно кафе за приготвянето на 30 грама течност). При филтър кафе това съотношение обикновено е 65-70 гр смляно кафе за 1 литър течност.

Кафе и чай за заведения и офиси

Да, свържете се с нас тук.

Да, свържете се с нас тук.

Да, свържете се с нас тук.

Scroll to Top

Лятото чука на вратата ни. Вече сме в един доста по-топъл месец, напомнящ за гореща Африка. Точно за това избрахме Maji Ethi. То се характеризира с комбинация от нотки на топящ се млечен шоколад, натурален бадем и сочни стафиди. С Maji Ethi всяка капка кафе разкрива пленително съчетание от нежност и сладост.

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.