БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Френска преса – чудесен уред за приготвяне на кафе и чай

frenska presa

Мнозина са я виждали, но вероятно не всички познават нейната история и множество приложения. Тук ще ви запознаем с най-важните детайли за уреда наречен „френска преса“ и как може да приготвяте чудесно кафе или чай изключително лесно и бързо в домашни условия.

История на френската преса

Първият дизайн на този уред за приготвяне на кафе е патентован през 1852 година от французите Майер и Делфор. Въпреки това техният дизай е имал някои основни недостатъци и различия с уреда, който познаваме днес. Поради тази причина уредът е бил подобрен през 1929 г. от италианците Атилио Калимани и Джулио Монета, като техният дизайн е бил доста по-удобен за ежедневна употреба.

Въпреки това „френската преса“, която познаваме днес всъщност е била допълнително подобрена през 1958 г. от швейцареца с италиански корени – Фалиеро Бонданини. Този уред придобива огромна популярност във Франция във втората половина на 20 век и именно на това дължим името „френска преса“. Във Франция този уред се е произвеждал под името „Шамборд“ (Chambord). По-късно уредът е бил пренесен и към Великобритания, където се е продавал под името „La Cafetiére Classic”. Известната датска компания „Бодум“ след това поема правата да дистибутира уреда в Дания, а по-късно закупува и самата фабрика „Chambord” във Франция. Въпреки това търговската марка „La Cafetiére“ остава в ръцете на първоначалните собственици. Именно затова в последствие се водят множество съдебни дела за името и търговската марка на самия уред.

Оставяме на вас да прецените дали е по-правилно да се нарича „италианска преса“ или дори „швейцарска“. В наши дни, по света най-често уредът е наричан „френска преса“ и се радва на голяма популярност, тъй като е може би най-простият и лесен начин за приготвяне на чудесна чаша кафе, а дори и чай, но за това ще прочетете малко по-надолу.

Какво представлява „френската преса“?

Frenska presa

Това е метод на приготвяне, при който едро смляното кафе се залива с гореща вода и престоява в продължение на няколко минути. След това частиците смляно кафе се прецеждат през метален филтър. Този метод гарантира по-плътна текстура и силно изразено тяло на напитката. Това се дължи на факта, че повече от маслата и финните разтворими частици, които се съдържат в кафето, попадат в чашата. Трябва да се има предвид, че това означава и малко по-мътна напитка (за разлика от методите, които използват хартиен филтър), което може и да не се хареса на всички. При приготвяне с „френска преса“ е доста по-лесно да се контролират основните променливи като температура, едрина на смилане, доза кафе и време за накисване. Чрез финното нагласяне на тези променливи можете лесно да постигнете вашата перфектна чаша кафе, която ще бъде и много лесна за пресъздаване ден след ден.

Как да приготвите перфектното кафе с френска преса?

Преди всичко, има няколко основни и важни променливи, които трябва да настроите:

 1. Едрина на смилане

При този метод е много важно да използвате качествена кафемелачка, в противен случай може да получите напитка с неприятен вкус. При този метод водата е в контакт с кафето за по-дълго време и затова е важно кафето да бъде смляно едро. Едрината на смилане наподобява тази на морска сол. Ако кафето бъде смляно прекалено ситно това може да довете до т.н. „over extraction”, което пък води до остра и неприятна горчивина в напитката.

 1. Доза кафе и съотношение

Съотношението на кафе към вода е другата променлива, която трябва да вземете под внимание. Най-често като начало се използва съотношение от 1:16 (кафе към вода) или 60 грама кафе за 1 литър (1000 мл) вода. Това означава, че за една чаша от 250 мл ще са ви необходими около 15-16 грама кафе. Разбира се, това съотношение може да се променя според индивидуалните предпочитания. По-голяма доза кафе ще ви донесе по-силен и плътен вкус.

 1. Температура на водата

Това е третата променлива, с която можете да експериментирате, за да получите вкуса, който най-много ви допада. Ние пропоръчваме да оставите водата да заври и след това да изчакате около 30 секунди преди да залеете кафето. Това ще свали температурата на водата до около 95 градуса (Целзий). По-висока температура ще доведе по-силна екстракция и обратното.

 1. Време за приготвяне

Времето за приготвяне може да варира от 3 до 5 минути. Най-често се препоръчва кафето да стои около 4 минути залято с горещата вода. Отново това зависи от индивидуалния вкус и от кафето, което използвате. И тук важи правилото – при по-дълго време за екстракция ще получите по-силна напитка и обратното.

 1. Рецепта и процес на приготвяне за една чаша от 250 мл
 • Добавете 15 грама едро смляно кафе във вашата френска преса.
 • Залейте смляното кафе с 250 мл гореща вода и разбъркайте, така че да намокрите цялото количество кафе.
 • Сложете горната част на френската преса и изчакайте 2 минути.
 • След това може да мехнете капака и пак да разбърката течността. Изчакайте още 2 минути.
 • Натиснете „спусъка“ и изсипете внимателно течността в подходяща чаша.

Насладете се на вашата чудесна чаша кафе!

1-min

Как да приготвите насипен чай с помоща на френска преса?

frenska presa

Френската преса е един много полезен уред във всеки дом. В предните точки покрихме неговата основна употреба, а именно приготвянето на кафе. Много хора обаче не знаят, че с помоща на френска преса можете да приготвите бързо и лесно и любимият си чай. Просто изсипете насипния чай на дъното, залейте с гореща вода, сложете горната част на уреда и изчакайте. След това натиснете горната част на уреда, за да прецедите чаената смес на дъното и изсипете в подходяща чаша. Готово!

Съвети при приготвяне на кафе и чай с френска преса

 • Ако ви е трудно да натиснете металния филтър надолу, това означава, че кафето е смляно прекалено ситно. Ако пък няма никакво съпротивление, то вероятно сте смелили кафето прекалено едро.
 • След като мине определеното време за приготвяне на кафе или чай, веднага изсипете течността в чаша. В противен случай процесът на екстракция ще продължи и ще се извлекът нежелани и неприятни вкусове във вашата напитка.
 • Почиствайте вашият уред редовно и старателно, тъй като е възможно металният филтър да се замърси, което да допринесе за лош вкус на вашето кафе или чай.

Ако резултатът в чашате не ви хареса от първия път – експериментирайте! Пробвайте да си „поиграете“ с различните променливи, докато достигнете вкуса, който ви харесва. Най-добрата чаша кафе е тази, която ви доставя удоволствие. Затова не спирайте да експериментирате, докато намерите вашата перфектна чаша кафе или пък чай.

Разгледайте нашия магазин

В нашия онлайн магазин може да закупите „френска преса“ за вашия дом или офис. А също така и да разнообразие е кафе и чай, които могат да бъдат приготвени на „френска преса“. А също така може да разгледате нашия асортимент от кафе и чай, които могат да бъдат приготвени чрез този метод. Ако не разполагате със собствена, качествена кафемелачка, ние можем да смелим кафето за вас – просто изберете „френска преса“ от падащото меню при избор на начин на смилане.

Leave a Comment

Scroll to Top

В този така дъждовен месец, преди природата да се събуди и навън да почне да кипи от живот, ви предлагаме да опитате специално кафе от един много интересен район. С невероятния си вкус на ягоди, ванилов сладолед, нотки на мента и прятната киселинност, Honduca ще ви отведе в Хондурас. Хондурас, част от древната цивилизация на маите, където сухолюбивите храсти на юг се сменят с вечно зелени влажни тропически гори на север

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.