БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Гватемала , страната с която всеки кафе почитател трябва да се запознае!

Производството на кафе в Гватемала започва да се развива през 1850 година. Кафето е важен елемент от икономиката на Гватемала. Гватемала е била най-големият производител на кафе в Централна Америка през по-голямата част от 20-ти и началото на 21-ви век, докато не е изпреварена от Хондурас през 2011 г.

Местоположение

Най-подходящата температура за здравословен растеж и изобилно производство на кафе в Гватемала е тази от 16 до 32 °C. Разположени на надморска височина от 500-700 метра над морското равнище, младите растения трябва да бъдат засенчени. В зони със средна надморска височина от 1500 метра насажденията трябва да бъдат защитени от студените северни ветрове. В по-голямата си част плантациите за кафе са разположени на надморска височина, варираща от 500–5000 метра над морското равнище

История

Индустрията за кафе започва да се развива в Гватемала през 1850-те и 1860-те години, като първоначално отглеждането му се смесва с кохинил. Малки плантации процъфтяват в районите на Аматитлан и Антигуа на югозапад. Първоначалният растеж обаче бил бавен поради липса на знания и технологии. Много от плантациите трябвало да разчитат на заеми и да взимат заеми от семействата си, за да финансират своите кафе имоти (fincas) с производството на кафе в Гватемала, което все повече се притежавало от чуждестранни компании, които притежавали финансовата мощ да купуват плантации и да осигуряват инвестиции. Недостигът на работна ръка бил основната пречка за бързото увеличаване на производството на кафе в Гватемала. През 1887 г. производството било над 22 000 000 кг. През 1891 г. то е било над 24 000 000 кг. От 1879 до 1883 г. Гватемала е изнесла 133 027 289 кг кафе. До 1902 г. най-важните плантации за кафе били открити на южния бряг. Много акри земя били подходящи за това отглеждане, а сортовете, които се произвеждаха в умерените райони, били по-добри. Кафето се отглежда около град Гватемала, Чималтенанго и Верапас. По-голямата част от плантациите са разположени в департаментите Гватемала, Аматитлан, Сакатепекес, Солола, Реталулеу, Кезалтенанго, Сан Маркос и Алта Верапас

Гватемалско кафе: 8 забавни факта

1- Това е 10-ият най-голям производител на кафе в света Според Световния атлас Гватемала е 10-ият най-голям производител на кафе в света. Намира се след Мексико, Уганда, Индия и Бразилия (най-голямата в света). Но дори и така, тe все още произвеждаt огромно количество кафе.

2- Гватемала е произвела над 3,3 милиона торби кафе през 2019 г. Когато казахме огромно, имахме предвид огромно. Стандартното тегло за торба кафе е 60 килограма, което означава, че Гватемала е произвела над 198 000 000 кг кафе през 2019 г. Въпреки че тази цифра е трудно да бъде възприета, Гватемала всъщност е пропуснала производствения си коефициент поради непостоянни валежи.

3- Кафето представлява 40% от целия селскостопански износ.Както бе споменато по-горе, упадъкът на багрилната индустрия през 1800 г. означава, че правителството на Гватемала се нуждае от нов износ, за да помогне за стимулиране на икономиката. Те настояли кафето да се превърне в новата реколта за пари, като свършили впечатляваща работа. Сега кафето представлява почти половината от селскостопанския износ на страната. Най-големите вносители на гватемалско кафе са САЩ, Канада и Япония.

4- Страната има едни от най-добрите условия за отглеждане в света Кафето се отглежда в 20 от 22-те департамента на Гватемала. В момента има над 270 000 хектара земя, предназначена за производство на кафе. Гватемала се възползва от голяма надморска височина, богата на минерали почва, както и почти постоянни валежи.

5- Гватемала има редица различни региони на отглеждане и микроклимат. Споменахме го накратко по-горе – Гватемала се възползва не само от голяма надморска височина и почти постоянни валежи, но и от множество микроклимати. Тези различни климатични условия означават, че всяка плантация за кафе се развива по различен начин, което води до огромни различия в зависимост от региона, в който се отглеждат.

6- Много плантации съществуват по склоновете на активни вулкани. Антигуа е град, заобиколен от вулкани, вулканичните изригвания освобождават много сяра и други полезни минерали, които обогатяват почвата, в която растат кафеените растения. Поради тази причина много кафеени плантации съществуват по стръмните склонове на вулкани, както активни, така и неактивни. В цялата Гватемала има 37 вулкана, три от които са активни и днес. Това означава, че културите не само се възползват от редовното инжектиране на богата на хранителни вещества вулканична пепел, но и от голямата надморска височина. По-специално, надморската височина е отговорна за киселинните и плодови нотки, с които гватемалското кафе е известно.

7- Страната произвежда главно кафе арабика. Coffea Arabica – известно още като арабско кафе – е първият вид кафе, който се култивира, както и най-разпространеното на Земята. Той представлява около 60% от общото кафе, произведено в световен мащаб. Гватемала произвежда и изнася най-вече кафе арабика; над 90% от растениятa в страната са Coffea Arabica.

8- Цялото кафе в Гватемала е мокро преработено. Поради почти постоянните валежи в страната, сушенето на кафе може да бъде много трудно. Поради тази причина цялото кафе, произведено в Гватемала, е мокро преработено или чисто кафе. Това води до винен и почти мек вкус, с който са известни някой гватемалски кафета. Поради тази причина всеки кашон или щайга с кафе, изнасяни от Гватемала, са класифицирани като „Чисто“. Тази класификация отразява процеса на мокро преработване, през който преминава цялото гватемалско кафе.

Кафеени зърна и Ръководство за региона

Производството на кафе в Гватемала е разделено на редица различни региони въз основа на профил на чаша, климат, почва и надморска височина. Поради това всеки регион произвежда свой собствен вид кафеени зърна с уникален профил на вкус и аромат. Нека да разгледаме някои от най-популярните:

Антигуа

Антигуа е най-известният регион на Гватемала свързан с отглеждането на кафе. Град Антигуа е в долина, заобиколена от три вулкана – Агуа, Фуего и Акатенанго – единият от които, Фуего, все още е активен. Именно от тази долина градът получава името си. Периодично, когато Фуего изригне, той отлага нов слой вулканична пепел върху почвата на Антигуа. Тази пепел е изключително полезна за културите и означава, че почвата, която покрива, е една от най-богатите на хранителни вещества както и доста плодородна. Вулканичната пемза, открита в почвата, също задържа влагата и поддържа културите хидратирани дори когато в региона има малко валежи. Богатата вулканична почва, ниските нива на влажност, безоблачните дни и прохладните нощи правят някои от най-добрите кафета в Гватемала. Кафената чашка Антигуа и цената която достигат е толкова известен, че се е стигнало до строг контрол при пакетирането. В миналото било обичайно да се видят зърна, доставяни от други части на страната, преработени в Антигуа, след което продавани като кафе Антигуа на завишени цени. Днес Anacafé строго регулира кои зърна се етикетират като кафе Антигуа, за да се предотврати износът на зърна с по-ниско качество и да навреди на марката. Кафето Антигуа има леко до средно тяло, средна киселинност и пикантен, кадифен вкус, който често е изключително богат. Тези кафета са добре известни с това, че запазват вкуса си при всички видове печене, дори и в еспресо.

Долината Акатенанго

На запад от Антигуа се намира долината Акатенанго. Кафето там се отглежда на стръмни планински склонове до 2000 метра на сянка и се радва на същия обогатяващ вулканичен прах от вулкана Фуего. Долината Акатенанго е един от най-новите региони, които са определени като отделен растящ регион от Асоциацията на производителите на кафе на Обединено Акатенанго. Постига наименование за произход на кафето през 2012 г.

Уеуетенанго

Уеуетенанго е един от най-отдалечените региони в страната и един от трите невулканични региона на Гватемала. От тях той е най-високият и най-сухият. Благодарение на сухите горещи ветрове, които духат от долината отдолу, Уеуетенанго е защитен от замръзване, което позволява на културите да процъфтяват на голяма надморска височина. Високата надморска височина и топлият климат са довели до един от най-зрелищните сортове в Гватемала. Кафееното зърно има леко, донякъде маслено тяло, флорален аромат и чист, приятен послевкус, който остава на небцето.

Кобан

Регионът за кафе Кобан получава името си от думата Maya Keckchi, която означава „място на облаци“. Това не може да е по-вярно – Кобан е тропическа гора, в която единствените два вида време са дъжд и повече дъжд. Отглеждано в северна централна Гватемала, кафето Кобан показва редица качества, открити във всички добри кафета от Централна Америка. Те включват средно до пълно тяло, лека плодова киселинност, както и богат вкус с нотки на подправки. За феновете на кафето, които обичат вино, както и печено, продължителните винени нотки определено са примамливи.

Източници:
https://caffeinefiend.co/guatemalan-coffee/
https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Guatemala

  •  

  •  

Leave a Comment

Scroll to Top

През юлските жеги не всеки има лукса да спи на хладно, а някои предпочитат да са на отворен прозорец. Независимо от това какво предпочитате, ние знаем, че по-добрият вариант е да започнете деня си с тласък. За вас, почитателите на наситения вкус на еспресо, типичен за италианския стил на изпичане, внимателно подбрахме 3 специални кафета от които се получи уникална комбинация. Силно тяло, приятна сладост и наситен какаов аромат – тези три съставки ще дадат сигурен старт на вашия динамичен ден. Нямаме обяснение защо, но този силен вкус подхожда на ранните тихи утрини, в които се нуждаем от тази малка тайна съставка, която някак подрежда мислите ни и ни помага да започнем деня подобаващо.

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.