БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Кафе и диета: колко калории има в кафето

Млада дама на диета пие студено кафе с мляко

Ароматът и наситеният вкус на кафето са причина сутрините да бъдат по-добри. Едни харесват своето качествено кафе чисто, други със захар и много мляко, но независимо от предпочитанията си всички се възползват от неговото магическо действие. 

Възможно ли е обаче сутрешното кафе да се равнява по калоричност на една порция храна? Дори да не сте на строг режим, в стремеж да достигнете определено тегло, а просто водите здравословен начин на живот и следите храните и напитките, които консумирате, ще ви е от полза да разберете колко калории има в кафето ви сутрин.

В статията ще разгледаме най-популярните кафе напитки, тяхната калоричност и възможна ли е диетата с кафе.

Колко калории има в кафето?

Независимо дали изпивате една чаша на ден, или си позволявате няколко чаши специално кафе, е добре да знаете колко калории приемате с любимата си напитка.

Калоричността на чаша чисто кафе зависи от три фактора:

 1. Колко течност има в кафето – колкото по-дълго е кафето, толкова повече вода преминава през него и съответно толкова повече калории ще има;

 2. Колко дълго време се приготвя – времето на приготвяне на кафето също се отразява на калориите в него;

 3. С какви добавки се овкусява – някои го предпочитат горещо и черно, а други добавят в него сметана, мляко, захар, подсладители, какао, канела, кокосово масло, мед. При добавките възможностите и комбинациите са наистина много и зависят от индивидуалния вкус на всеки човек. Затова не е учудващо, че някои напитки от популярните кафе вериги могат да надминат 300 калории в малките си варианти. Това означава, че средните и големи варианти могат спокойно да се равняват не на една, а дори и на две калорични порции храна.

В следващите редове ще разберете колко калории съдържат някои от по-популярните кафе комбинации.

Чисто кафе – калории

Чистото черно кафе е с изключително ниска калоричност. Според различни проведени проучвания, като например на USDA (U.S. Department of Agriculture), кафето е с около 2 калории на чаша. То е много полезно и често се препоръчва дори и при спазване на хранителен режим.

Американо кафето, турското кафе и еспресото са съставени единствено от гореща вода и кафе. Но и трите се различават по количество вода, време и метод на приготвяне, съответно и калориите в тях са различни.

Чаша чисто кафе, подходящо за хора на диета без захар

Еспресото има 2 калории, двойното еспресо – 4. Американото се приготвя с повече вода. Както споменахме, повече вода означава по-голямо съдържание на кофеин, поради което американо има около 5 калории. Турското кафе, което отнема най-много време за приготвяне от трите, има 12 калории. 

Това са ориентировъчни калории, без добавки като захар, мляко и сметана. 

Кафе с мляко – калории

Кафе с мляко означава различни неща за различни хора. Едни го предпочитат с капка-две мляко, а други държат млякото да надвишава значително количеството кафе. Разбира се, капка мляко в еспресото ви няма да има такова голямо значение за калориите. Не така ще стоят нещата, ако вземете голямо лате с пълномаслено мляко.

Калориите в различните видове мляко, според USDA, са:

 1. Обезмаслено мляко – 10 калории на 30 мл;

 2. Полуобезмаслено мляко – 15 калории на 30 мл;

 3. Пълномаслено мляко – 19 калории на 30 мл.

Капучиното и кафе лате са едни от най-предпочитаните кафе напитки с мляко. При тях ключов фактор за калоричността е дали се използва пълномаслено или обезмаслено мляко, като пълномаслените варианти имат доста по-голяма калорийна стойност.

Капучиното има около 65 калории, докато латето има над 90 калории. Ако добавите към кафето с мляко и шоколад, за да получите кафе мокка, ще имате цели 396 калории.

Тези стойности са ориентировъчни и зависят както от избраното мляко, така и от размера на напитката. На едно място може да ви сервират класическо капучино, което е около 125 мл, а на друго милилитрите да са повече – например, 150 до 190 мл. При кафе лате калориите също варират, като имайте предвид, че тази напитка е традиционно по-голяма от капучиното.  

Добър начин да снижите кафе калориите за деня и все пак да приемете любимата напитка, е като изберете нискомаслен или ядков млечен вариант. Добавяне на неподсладено бадемово мляко ще ви донесе около 4 калории на 30 мл.

Кафе, калории и много добавки

Както споменахме, има и кафе напитки с голямо разнообразие от добавки. Но колко ли калории се крият в една подобна изкушаваща на вид чаша кафе?

При кафето с много добавки калориите лесно могат да се покачат и реално да приемем много повече, отколкото сме смятали за необходимо. Затова, ако избирате подобен тип кофеинова напитка, е добре да го правите по-рядко и да се стремите да не добавяте много екстри.

Диета с кафе – мисията възможна

Чаша кафе с добавено кокосово масло

Тялото превръща всички приети през деня храни и напитки в енергия, като част от процеса, който познаваме като метаболизъм. То я използва за всички ежедневни функции – дишане, вървене, храносмилане и др. Всяко едно действие изисква енергия. Но за да поддържате добро телесно тегло, приетата енергия под формата на калории през деня и изразходената енергия трябва да са равни. Ако приетата енергия е повече, отколкото изхабява тялото, започва  процес по наддаване на тегло, а ако е по-малко – налице е отслабване.

Разбира се, метаболизмът е доста сложен процес. При него освен енергия има и усвояване на нужните нутриенти за тялото, затова е нормално да има малки разлики при всеки човек. При някои храни калориите ни доставят повече нутриенти, а при други по-малко. Например, калориите и хранителните вещества в 100 гр. шоколад не се равняват на калориите и хранителните вещества в 100 гр. броколи. Така и една чаша еспресо не се равнява на чаша кафе със сметана и канела. Това не означава да се откажете от любимата си кофеинова напитка, а просто да следите колко често я консумирате и какви добавки слагате в нея.

Ако се спазва умерена консумация и се избягват прекалено много добавки, бихте могли да оставите любимото кафе във вашата диета.

След като вече разбрахте колко калории има в предпочитано от вас кафе, по-лесно ще може да следите своя дневен калориен прием. Ще ви дадем и някои общи насоки, които да ви помогнат да запазите баланса, ако спазвате диета с кафе.

Добре е да консумирате кафето умерено, например една – две чаши, за да може да се възползвате от неговите позитиви. Различни изследвания са доказали, че при прекомерна консумация на кофеин може да се получат повишени нива на стрес и безсъние, които от своя страна водят до негативи като преяждане и натрупване на тегло.

За да върви успешно вашата диета, може да намалите консумацията на кафе напитки с много добавки или да я сведете до един път седмично. Добавки като бяла захар, сметана, сиропи, често повишават изключително много калориите в кафето ви. Толкова, че все едно сте изяли парче шоколадов десерт. Ако все пак искате да запазите част от любимия си вкус, може да замените висококалоричните добавки с нискомаслени продукти, мед, кафява захар или стевия.

Приблизителни калорийни стойности, ако добавите:

 • Мед – получавате 60 калории в 1 ч.л. (около 5 мл.)

 • Кафява захар – получавате 20 калории в 1 ч.л.

 • Кокосово мляко – 21 калории в 10 мл.

 • Канела – 24 калории в 10 гр.

 • Какао – 40 калории в 10 гр.

 • Бита сметана – 101 калории за 30 мл.

 • Сироп от агаве: 21 калории на 1 ч.л.

Дневният калориен прием и енергийни потребности трябва да се определят индивидуално за всеки човек, в зависимост от неговата възраст, активност и други фактори. Но ако спазвате балансиран хранителен режим, с включена двигателна активност, би трябвало да успеете да постигнете желаната цел, дори ако си позволявате любимото кафе.

Разгледахме най-популярните кафе напитки и тяхната калоричност и доказахме, че е абсолютно възможно да спазвате диета с кафе. Ние, от Owllee, обожаваме гурме кафе и си признаваме, че не можем да се откажем от него, независимо колко калории ни носи то.

Ако и вие не можете и ден без качествено кафе, изберете сред нашата специална селекция от качествени кафета, печени и пакетирани тук, в България, за да достигнат до вас с възможно най-много полезни качества и запазени аромати.

Leave a Comment

Scroll to Top

Май, изпълнен с жизненост това е месеца през който тревата расте буйно. Не напразно и славяните са го наричали Тревен. Със слънце което вече топли, той е месецът в който Пролетта е в пълния си разгар. Можем смело да почнем да покоряваме планините и да излезем сред природата. Точно и поради тази причина решихме да представим Mexico Mountain Bio. С вкуса на кафява захар и сладка череша, произведено в региона Веракрус, то ви дава възможността да опитате от усещането да сте в “облачна гора“.

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.