БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Как да си приготвим “Pour over” кафе в 7 стъпки?

Pour Over аксесоари

Ако си любител на кафето със сигурност си опитвал и вероятно обикнал “Pour over” кафето. Ако пък все още не си – тогава се приготви за едно изцяло ново кафе преживяване.

“Pour Over” методът е много модерен и атрактивен начин за приготвяне на кафе. При него съществена роля играе гравитацията, вместо налягането. Еспресо кафемашините, за сравнение, използват високо налягане, за да се ускори времето за екстракция на кафето, което резултира и в по-плътен вкус.

Кафето приготвено чрез Pour Over отнема повече време за извличане, защото върху него не действат никакви външни сили. Но именно в продължителността на времето се крие тайната за неговия невероятен вкус. Този вид напитки са леки, богати на вкусови нотки и изключително ароматни.

Какво е Pour Over?

От техническа гледна точка “Pour Over” представлява инфузионен метод на екстракция на кафето. Това означава, че вкусът на напитката се получава посредством непрекъснато “изливане” на прясна вода върху смлените кафеени зърна.

При “Pour Over” техниката водата се излива бавно върху смляното кафе със спираловидно движение на ръката. Това позволява непрекъснат поток от вода за максимално извличане на вкуса и нюансите на кафеените зърна.

Извлечена с тази техника, кафеената напитка става много лека, с открояващ се вкусов профил и наподобяваща консистенцията на чай. В крайна сметка целта на “Pour Over” техниката е да се разкрие пълният потенциал от вкусови нотки на дадено кафе.

Това е метод на приготвяне на кафе, който изисква малко търпение, внимание и отношение. Освен това, напитката се пие винаги чиста без мляко или други добавки. В кафенетата може да я срещнете под разлини имена като например: Pour Over кафе, Филтър кафе, Chemex кафе, V60 кафе и др.

подаръчен сет Hario Craft Coffee Maker

Уреди за "Pour Over" филтрация

Безспорно трите най-популярни уреда за филтрация са Hario V60, Chemex и Kalita Wave. Всеки от тях е отлично средство за “Pour Over” кафе. Предлагат се също така и автоматични филтър кафемашини, с които могат да се приготвят по-големи количества кафе за малко по-кратко време.

В тази статия ще се спрем малко по-детайлно на Hario V60, защото това безспорно е най-емблематичният уреда за Pour Over, с който се асоциира спешълти кафе културата.

Как се прави V60 Pour Over стъпка по стъпка?

Това е предпочитан избор за “Pour Over” от кафе любители и професионалисти по цял свят. Емблематичният Hario V60 се е превърнал в златен стандарт сред уредите за филтрация, защото е достъпен и лесен за употреба. Конусообразната му форма добавя дълбочина към слоя кафе, така че водата да тече към центъра, удължавайки времето, през което е в контакт със смляното кафе. Именно тази технология спомага да се разгърне вкуса на всяко едно кафе.

За да се насладиш на “V60 Pour Over” са необходими: уред за филтриране, хартиени филтри, каничка за кафе (или друг уред за съхранение на приготвената напитка: чаша, термос) везна, таймер и хубаво кафе.

Спряхме се на малко по-нетрадиционна рецепта за приготвяне на Pour Over кафе. Тук се използват 2 основни наливания на вода, които да разгърнат още повече вкусовия потенциал на даденото кафе. А ето и самата рецепта в няколко стъпки.

Pour Over Стъпка 1

Стъпка №1:

Сгъни хартиения филтър по шевовете и го постави в уреда за филтриране. Изплакни хартиения филтър с гореща вода и я изхвърли. Така филтрираното кафе няма да има хартиен послевкус.

Pour Over Стъпка 2

Стъпка №2:

Смели кафеените зърна за предпочитане средно-финно към финно. Изсипи смляното кафе и лекичко разклати, за да се разпледели кафето поравно. След това направи малко кладенче, подобно на вулкан, в центъра на конуса с пръст или лъжичка.

Pour Over Стъпка 3

Стъпка №3:

Започни поетапно да наливаш гореща вода, за да се намокри кафето, като се започва отвътре навън с кръгови движения. Намокреното кафе “набъбва” като освобождава въглероден диоксид. Това е фазата, наречена “The Bloom” (разцъфване). За тази фаза ориентировъчното правило е да се използват 2 гр. вода на 1 гр. кафе.

Pour Over Стъпка 4

Стъпка №4:

Веднага след като налееш водата, вземи уреда с ръка и го завърти с кръгови движения. Целта е да се смеси абсолютно цялото количество кафе с водата. Ако все още има бучки или големи мехурчета, завърти още малко. Остави кафето да престои около 45 секунди.

Pour Over Стъпка 5

Стъпка №5:

Започни отново да наливаш вода за около 30 секунди, използвайки същото темпо и кръгови движения. Старай се водата да попада върху самото кафе, без да я наливаш директно върху хартиения филтър.

Pour Over Стъпка 6

Стъпка №6:

Налей вода за още 30 секунди с кръгови движения. След това с лъжичка разбъркай кафето в едната посока и после в противоположната. Това помага да се предотврати полепване на утайка по стените на уреда за филтрация.

Pour Over Стъпка 7

Стъпка №7:

Когато конусът остане пълен на 2/3 го вземи и завърти отново с ръка с леки кръгови движения. Остави кафето да се отцеди напълно.

Pour Over Стъпка 8

Стъпка №8:

Наслади се на чудесната чаша филтър кафе, която току-що направи.

Таблица за приготвяне на 1 чаша Pour Over кафе (220 мл)

15 гр. кафе за 220 мл. напитка

Време в минути Фаза К-во добавена вода в гр.
0:00 - 0:45 Blooming 30
0:45 - 1:15 Първо наливане 110 - 120
1:15 - 1:45 Второ наливане 100

Няколко съвета

Приготвянето на кафе и най-вече търсенето на перфектната рецепта е процес, който отнема време. Изисква търпение и педантичност. Въпреки че началото може да бъде трудно, всяка следваща екстракция става по-лесна и по-интуитивна. Колкото повече опитваш, толково по-гъвкав ставаш в настройване на рецептата. А и нека не забравяме, че лично приготвената чаша кафе в края на процеса е перфектната награда, която прави цялото преживяване удовлетворяващо!

Е, надяваме се това представяне на Pour Over филтрацията да е било интересно и полезно за твоето собствено кафе изживяване.

Ще се радваме да споделиш с нас твоите впечатления и опит с този метод в коментар под статията.

Leave a Comment

Scroll to Top

Май, изпълнен с жизненост това е месеца през който тревата расте буйно. Не напразно и славяните са го наричали Тревен. Със слънце което вече топли, той е месецът в който Пролетта е в пълния си разгар. Можем смело да почнем да покоряваме планините и да излезем сред природата. Точно и поради тази причина решихме да представим Mexico Mountain Bio. С вкуса на кафява захар и сладка череша, произведено в региона Веракрус, то ви дава възможността да опитате от усещането да сте в “облачна гора“.

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.