БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 60 ЛВ.

Опознай кафето си: Арабика и Робуста

Arabica and Robusta

Когато става въпрос за кафе, хората обикновено познават два вида – Арабика (Coffea Arabica) и Робуста (Coffea Canephora). Всъщност има още над 120 различни вида кафе, но тези двата са отглеждани масово и са най-разпространени. Преди да продължим нататък ще направим една важна забележка – Робуста е сорт кафе на растението Canephora. Отглежда се само този сорт от това растение, защото е изключително устойчив и издръжлив – оттам идва името Робуста (robust – здрав, издръжлив). За разлика от нея Арабика е вид кафеено растение, което има хиляди сортове. За тях ще говорим по-късно.

Робуста е открита през късния 19-ти век в днешно Конго. Този вид е много по-лесен за отглеждане отколкото Арабика. Расте на по-ниски височини, издържа на по-високи температури и е по-издръжлив на зарази. Заради тези си качества цената за производство е много по-ниска и дава обяснение за търговския потенциал на Робуста. Има само една подробност – вкусовите му характеристики са ограничени. Може да го опишем определено като горчив, с тежко тяло и не особено приятен послевкус в устата. Дълги години Робуста е гръбнакът на италианската кафе индустрия като основен вид кафе в различни блендове, но в днешни дни този сорт се използва най-вече за направата на инстантни (разтворими) кафета.

Плод на кафе Арабика (Coffea Arabica)

Разбира се, има немалко хора, според които добре отгледаната Робуста е по-добра от нискокачествена Арабика. Има доза истина в това, но генерално Робуста е с доста ограничени вкусови характеристики и затова не е предпочитана сред хора, обичащи кафето като интересен плод, който може да покаже много повече от горчив привкус. Поглеждайки от научна гледна точка виждаме една основна разлика между Робуста и Арабика, която би ни дала прекрасно обяснение за вкусовите различия – ДНК на Арабика е около 40 пъти по-дълго и сложно от това на Робуста. Кофеинът в Робуста е близо два пъти повече отколкото в Арабика и на това дължим острият ефект, който тя предава на организмите ни. С други думи казано честата употреба на кафе Робуста би могла да има неблагоприятен ефект върху по-чувствителните организми, именно заради високото и нерафинирано съдържание на кофеин.

Определено може да се каже, че еволюционно Робуста се явява като родител на Арабика, която и до днешни дни продължава своето развитие и обогатява вкусовите си нюанси. Смята се, че в Судан Робуста е направила кръстоска с вид наречен “Coffea Eugenioides” и са дали начало на Арабика. Новият вид се е разпространил до Етиопия, където казваме, че е рожденото място на кафето.

Scroll to Top

През юлските жеги не всеки има лукса да спи на хладно, а някои предпочитат да са на отворен прозорец. Независимо от това какво предпочитате, ние знаем, че по-добрият вариант е да започнете деня си с тласък. За вас, почитателите на наситения вкус на еспресо, типичен за италианския стил на изпичане, внимателно подбрахме 3 специални кафета от които се получи уникална комбинация. Силно тяло, приятна сладост и наситен какаов аромат – тези три съставки ще дадат сигурен старт на вашия динамичен ден. Нямаме обяснение защо, но този силен вкус подхожда на ранните тихи утрини, в които се нуждаем от тази малка тайна съставка, която някак подрежда мислите ни и ни помага да започнем деня подобаващо.

Влез в света на Owllee

Получавай пръв ексклузивни оферти и полезна информация от света на специалното кафе.